Skip to the main content

Wedstrijdreglement

versie 20211004

 

 

Artikel 1        Algemene bepalingen.

 

  1. Spelregels

Dit wedstrijdreglement is van toepassing voor alle speelronden van de BRIDGECLUB VAASSEN.

Als basis worden de Spelregels voor wedstrijdbridge gehanteerd, zoals gepubliceerd door de Nederlandse Bridge Bond. Een uitzondering wordt gemaakt voor protesteren bij de landelijke autoriteiten. Tegen beslissingen van de Technische Commissie kan geen beroep worden ingesteld bij de Nederlandse Bridge Bond.

 

De competities worden geregistreerd met het NBB-rekenprogramma.

 

  1. Regeling toegestane systemen en afspraken

Hoogst Ongebruikelijke Methode (HOM) en Rode Afspraken zijn niet toegestaan.

 

  1. Gebruik systeemkaart

Tijdens de competitie is één systeemkaart per paar verplicht in groep A.

De wedstrijdleider is bevoegd tot het opleggen van een sanctie van 2,5 % op de score van de zitting bij het niet voldoen aan deze verplichting.

 

  1. Biddingbox-reglement

Het gebruik van biddingboxes is verplicht. Het biddingbox-reglement in de Appendix van de Spelregels voor wedstrijdbridge is van toepassing. Nadat het bieden is gesloten en de spelers voldoende tijd hebben gehad het biedverloop te bestuderen, worden de biedkaarten in de biddingbox teruggeplaatst.

 

  1. Alerteerregeling

De meest recente door de Nederlandse Bridge Bond gepubliceerde alerteerregeling is van toepassing.

 

  1. Overige bepalingen

In alle gevallen waarin dit wedstrijdreglement niet voorziet, beslist de wedstrijdleider of de aangewezen arbiter.

 

Artikel 2        Competitie

 

  1. Indeling

Er worden twee competities georganiseerd: één op de dinsdagmiddag en één op de donderdagavond. De technische commissie stelt het competitieschema vast.

  1. De spelers zijn ingedeeld in groepen waarbij groep “A” geacht wordt de sterkste te zijn, vervolgens “B”
  2. Elke groep speelt een competitie bestaande uit 5 ronden van tenminste vijf en ten hoogste zeven zittingen.
  3. Een paar dat voor het eerst of na een onderbreking van meer dan zes maanden aan de competitie gaat deelnemen, begint in de laagste groep, tenzij, in bijzondere gevallen, de technische commissie anders beslist.
  4. Het onder 3 gestelde geldt niet voor een nieuw paar, gevormd uit partners van wie tenminste één aan de voorafgaande competitie heeft deelgenomen. Zo’n paar wordt geplaatst in de groep waaruit de hoogst geplaatste partner is ingedeeld, of, op verzoek van het paar, in de eerstvolgende lagere groep.
  5. Indien bij een competitiezitting een hogere groep een oneven aantal paren aanwezig is, kan ook het dan hoogst geplaatste vaste paar uit de naast lagere groep worden toegevoegd om een even aantal paren te bereiken in de hogere groep. De score van het aldus ingedeelde paar wordt verhoogd met 5%. Een op die manier ingedeeld paar kan weigeren in een hogere groep te spelen als het reeds één of meermalen in dezelfde

competitieronde in een hogere groep heeft gespeeld.

Bij een combipaar, waarvan één deelnemer in een lagere lijn speelt, krijgt de deelnemer uit die lagere lijn eveneens een verhoging van 5 % op de behaalde score, indien het combipaar speelt in de lijn van de hoogst geplaatste deelnemer van dat combipaar.

 

  1. Promoveren en degraderen
  2. Aan het eind van een competitieronde promoveert en degradeert een aantal paren dat de hoogste, respectievelijk de laagste som van de toegekende percentages per ronde in die competitie heeft behaald. Dit aantal is gelijk aan het aantal paren dat in de desbetreffende groep heeft deelgenomen aan de competitie gedeeld door vier en afgerond op een geheel getal.
  3. Om een evenwichtige indeling te bereiken kan de technische commissie op advies van de wedstrijdleider zo nodig meer of minder paren laten promoveren of degraderen dan berekend en zoals hiervoor onder 1. is bepaald.
  4. Indien een paar niet wenst te promoveren, komt het volgende paar voor promotie in aanmerking. Indien een paar promotie heeft geweigerd, kan het een promotie na de direct daarop volgende competitieronde niet meer weigeren.

 

  1. Clubkampioenschap

Het paar dat iedere competitieronde in groep A heeft gespeeld en het beste gemiddelde percentage heeft behaald, is de clubkampioen van de desbetreffende competitie. Voor de berekening daarvan vervalt voor ieder paar eenmaal de slechtste behaalde score van een ronde.

 

  1. Combitafel

Indien in twee groepen een paar ontbreekt, kan een combitafel worden toegevoegd. Aan deze combitafel speelt het paar dat tegen het ontbrekende paar uit zijn groep moet spelen tegen het paar uit de andere groep. De paren uit de hoogste groep spelen steeds N-Z, de paren uit de laagste groep O-W. De scores

worden berekend volgens de rekenmethode van het NBB-rekenprogramma.

 

 

Artikel 3 Verhindering

 

  1. Algemeen
  2. Indien een paar vóór een nieuwe competitieronde aan de wedstrijdleider

van de desbetreffende zitting opgeeft 3 of meer ronden afwezig te zijn, wordt het paar niet in de totaalstand opgenomen en kan het derhalve niet promoveren of degraderen. Komt één lid van het afwezige paar met een invaller bij de competitiezitting, dan wordt de score niet meegenomen in de totaalstand.

 

  1. Is een paar de eerste maal verhinderd, dan wordt het eigen gemiddelde toegekend met een maximum van 55%; een tweede maal maximaal 50%; een derde maal maximaal 45% en een vierde maal maximaal 40%.
  2. Naast de normale competitie wordt er een slemcompetitie gehouden. Daarbij kan het desbetreffende paar de volgende punten behalen:

Kleur              SA

Geboden en gemaakt klein slem                  4                     6

Geboden en niet gemaakt klein slem          -2                    -2

Geboden en gemaakt groot slem                  6                     8

Geboden en niet gemaakt grootslem           -3                    -4

 

  1. Middag/Avond

De wedstrijdleider van de desbetreffende middag/avond dient uiterlijk om 11.00 resp. om 17.00 uur  op de hoogte te zijn van:

  1. Verhindering van een paar of
  2. Verandering van de samenstelling van een paar;
  3. Is de invaller een speler uit een hogere lijn, dan speelt dat paar in de lijn waarin de invaller normaliter ook speelde en telt de behaalde score met een minimum van 40%.
  4. Is de invaller een speler uit een lagere lijn, dan blijft men spelen in de eigen lijn en telt de behaalde score met een minimum van 40%.
  5. Is de invaller geen lid van de BRIDGECLUB VAASSEN of wordt in een te lage lijn gespeeld, ongeacht de reden of oorzaak, dan wordt de score ten hoogste 50%.
  6. Niet-leden mogen maximaal 2 zittingen deelnemen aan de competitie.
  7. Is de wedstrijdleider vooraf niet tijdig op de hoogte gesteld van een verhindering (zie 1.) of een verandering (zie 2.), dan wordt de toe te kennen score 30%.
  8. Men kan met een invallende speler, zoals onder 2. gesteld, ook spelen voor het eigen gemiddelde, mits dit wordt gemeld aan de wedstrijdleider vóór aanvang van de wedstrijd en genoteerd op de indelingslijst.

 

  1. Verhindering op toekomstige middagen/avonden.

Verhinderingen kunnen worden genoteerd op de aanwezige indelingslijsten of telefonisch of per e-mail worden gemeld (zie de NBB-website van BC Vaassen.

 

Een paar dient 10 minuten voor aanvang van de competitiezitting aanwezig te zijn.

 

Artikel 4 Het spelen

Aan het begin van het seizoen wordt per lijn de speeltijd per ronde door    de W.L. vastgesteld. De speeltijd zal worden aangegeven door een klok. Deze klok zal een duidelijk hoorbaar signaal geven die de volgende momenten van de speeltijd markeren:

  1. Begin van een ronde.
  2. Waarschuwingssignaal, dit geeft aan dat de speeltijd bijna verstreken is. Als het waarschuwingssignaal klinkt mag er zonder toestemming van de W.L. geen nieuw spel meer opgepakt worden. Het onderhavige spel wordt aangemerkt als NG (Niet Gespeeld)
  3. Einde van de speeltijd, er kan gewisseld worden.
  4. Begin van een ronde..

De WL mag de klok stilzetten of de speeltijd inkorten, indien daar aanleiding    voor is.

 

 

 

Artikel 5 Arbitrage en straffen

 

  1. Bij iedere onregelmatigheid moet arbitrage gevraagd worden bij de daartoe aangewezen arbiters.

 

Eigen arbitrage is niet toegestaan; als men na eigen arbitrage de    wedstrijdleider ontbiedt, wordt de eigen arbitrage ongedaan gemaakt en zonodig bestraft.

 

  1. Uitslagen, berekend door het NBB-rekenprogramma zijn bindend, nadat door Oost is gecontroleerd. Eventuele wijzigingen van de uitslag worden niet aangepast, tenzij beide paren te kennen hebben gegeven, de betreffende uitslag te willen wijzigen.
  2. In geval van een storing van het NBB-rekenprogramma worden de scores met de hand op de scorekaarten ingevoerd.
  3. Protesten. Een speler kan protesteren om een herziening te verkrijgen van:
  1. Een door de arbiter genomen beslissing. Een protest hierop dient bij de wedstrijdleider te worden ingediend binnen 30 minuten na het einde van de zitting.
  2. Tegen een door de wedstrijdleider genomen beslissing ter zake van wijziging van de resultaten van de scores van een zitting kan protest worden aangetekend bij de protestcommissie. Dat protest moet binnen 48 uur schriftelijk worden ingediend bij de voorzitter van de technische commissie.

 

 

 

Artikel 6 Protestcommissie

 

  1. De voorzitter van de technische commissie kan een protestcommissie instellen, indien dit door een lid of een wedstrijdleider voor de behandeling van een protest wordt gevraagd.
  2. Een protestcommissie bestaat uit tenminste drie leden.
  3. Lid van een protestcommissie kan zijn: ieder lid van de Bridgeclub Vaassen dat een cursus Technisch Clubleider A of B heeft gevolgd.
  4. De uitspraak van een protestcommissie wordt schriftelijk vastgelegd en aan de belanghebbenden verstrekt. De uitspraak is bindend. Beroep bij de landelijke autoriteit is niet mogelijk, m.u.v. een protest tijdens een speciaal georganiseerde speelavond/drive waarbij een bevoegd wedstrijdleider is aangesteld.

 

Artikel 7  Optreden en fatsoen volgens ¨Spelregels voor wedstrijdbridge¨ van NBB

 

  1. Juiste houding
  2. Een speler behoort zich altijd hoffelijk te gedragen.
  3. Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler, of het genoegen van het spel verstoren.
  4. Een speler behoort steeds op dezelfde correcte wijze te bieden en te spelen.
  5. Overtredingen tegen de juiste gang van zaken

De volgende handelingen zijn voorbeelden van overtredingen tegen de juiste gang van zaken:

  1. Een blijk van goed- of afkeuring ten aanzien van een bieding of speelwijze.
  2. Het onnodig verlaten van de tafel voordat het einde van de ronde is aangekondigd.
  3. Te laatkomen of zich te laat afmelden.
  4. Het ongeoorloofd vergelijken van de scores met een andere deelnemer.
  5. Het aanraken of in de hand nemen van kaarten die een andere speler toebehoren.
  6. Het steken van één of meerdere kaarten in een verkeerd bord.
  7. Een foutieve handelwijze, bijvoorbeeld verzuimen de kaarten te tellen of het verkeerde bord spelen, die het toekennen van een arbitrale score aan een deelnemer noodzakelijk maakt.

 

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het Bestuur.

 

Wedstrijdreglement:

1e   wijziging 22 december 2002

2e   wijziging  25 februari 2003

3e   wijziging 1 juli 2005

4e   wijziging 1 oktober 2019

5e   wijziging 6 februari 2020

6e   wijziging 4 oktober 2021

Andere artikelen
Nieuwe meesters

Nieuwe meesters

Op 4 april zijn onze nieuwe meesters onderscheiden met een fraai certificaat. Zie ook de foto in...

05/04/2024 - Hans Stoker
Dankjewel

Dankjewel

Dag allemaal, Geweldig bedankt voor het prachtige cadeau in de vorm van een theater/+dinerbon...

27/01/2024 - Hans Stoker
KERSTDRIVE 2023

KERSTDRIVE 2023

Dag allen, druk op het onderstaande link voor een verslag van de Kerstdrive 2023. Voor foto's kun...

20/12/2023 - Hans Stoker